Ga naar de inhoud
Huurtoeslag

Als huurder van een sociale huurwoning heeft u misschien recht op huurtoeslag. Of u recht heeft op huurtoeslag ligt aan:

  • de hoogte van uw huurbedrag
  • de hoogte van uw (gezamenlijke) inkomen

Toeslagen.nl
Op www.toeslagen.nl vindt u alle informatie over de huurtoeslag. Hier kunt u ook een proefberekening maken. 

Wijzigingen doorgeven
Verandert uw inkomen of dat van uw medebewoner(s)? Geef uw nieuwe inkomen dan door aan de Belastingdienst. De hoogte van uw inkomen bepaalt ook de hoogte van uw Huurtoeslag. Op de website www.toeslagen.nl logt u in bij 'Mijn Toeslagen'. Hier vult u vervolgens uw nieuwe inkomensgegevens in. 

Dat ligt aan uw jaarinkomen en aan de huurprijs van de woning. Voor sociale huurwoningen kunt u in aanmerking komen voor huurtoeslag.
Wilt u weten of u hier recht op hebt? Dan kunt u een proefberekening maken op www.toeslagen.nl. Huurtoeslag vraagt u zelf aan via www.toeslagen.nl. Hiervoor gebruikt u uw DigiD.

U ontvangt iedere maand rond de 20e de huurtoeslag op uw bankrekening.

De voorwaarden van de belastingdienst zijn:
-Uw inkomen mag niet te hoog zijn.
-Uw huur mag niet te hoog zijn.
-U huurt een zelfstandige woonruimte en heeft een huurovereenkomst met de verhuurder.
-Uw vermogen mag niet te hoog zijn

Voor de berekening telt de rekenhuur. Dit is de kale huur + een aantal servicekosten. De volgende 4 servicekosten tellen mee voor de huurtoeslag:
-Kosten voor het schoonmaken van de gemeenschappelijke ruimten
-De energiekosten voor de gemeenschappelijke ruimten
-Kosten voor de huismeester
-Kosten voor dienst- en recreatieruimten. Per soort mag u maximaal € 12,- meetellen bij de huurprijs. De servicekosten zijn daardoor in totaal nooit hoger dan € 48,-
U kunt op de site van de belastingdienst een proefberekening maken. 

 

Het kan zijn dat uw inkomen is gewijzigd en u net te veel inkomen had. Een verandering in uw huishoudsamenstelling (bijvoorbeeld u bent gaan samenwonen of gescheiden) kan ook voor een verandering in de huurtoeslag zorgen. Wijzigt uw inkomen of uw gezinssituatie? Geef dit dan door via mijntoeslagen.nl. Hiermee voorkomt u dat u geld terug moet betalen. Passen wij uw huurprijs aan (jaarlijkse huurverhoging bijvoorbeeld), dan geven wij de nieuwe huurprijs door aan de belastingdienst.