Ga naar de inhoud

Elf woningen aan de Vivaldistraat in Tubbergen krijgen hybride warmtepompen. Deze woningen hebben al zonnepanelen en vorig jaar plaatsten we een nieuwe cv-ketel. Alle voorbereidingen waren getroffen om nu hybride warmtepompen te plaatsen.

Energiezuinig
Het plaatsen van de hybride warmtepompen zorgt ervoor dat deze eengezinswoningen nog energiezuiniger worden. De woningen krijgen een beter energielabel en nog belangrijker; de bewoners verbruiken minder energie en besparen normaal gesproken geld.

Hydrotop
Bij de meeste woningen plaatsen we de buiteninstallatie van de warmtepomp in een dakkap van hydrotop. Bij enkele woningen komt de buiteninstallatie op of bij de gevel.

De hydrotop is een bijzonder systeem. Het is een prefab oplossing voor het plaatsen van de warmtepomp in het dak. In bestaande bouw kan het namelijk lastig zijn om een geschikte plek te vinden voor het plaatsen van deze buitenunit. We moeten rekening houden met geluid, de beschikbare ruimte en hoe het eruit gaat zien.

De hydrotop oplossing neemt weinig ruimte in beslag en plaatsen we haast onzichtbaar in het dak van de woning. De hybride warmtepomp plaatsen we, alsof het een dakraam is, via een opening in het dak op zolder. Het gedeelte dat energie uit de buitenlucht wint, steekt ongeveer 15 centimeter boven het dak uit.

Uitvoering en planning
Wesselink Buunk B.V. uit Enschede is de installateur die de hybride warmtepompen plaatst. Aannemersbedrijf Kuipers uit Langeveen maakt de sparingen in de daken en doet het bouwkundige werk. Hydrotop uit Deventer plaatst de dakkappen met een kraan. De werkzaamheden aan de eerste woningen zijn gestart. Eind oktober zijn alle warmtepompen geplaatst.

Eigen keuze
In totaal 15 bewoners kregen het aanbod voor het plaatsen van een hybride warmtepomp. De bewoners mochten zelf kiezen of ze wel of geen hybride warmtepomp willen. Van de 15 bewoners kozen er 11 voor de hybride warmtepomp. Voor deze werkzaamheden geldt geen huurverhoging.

Meer informatie
Meer weten over de hydrotop oplossing? Kijk dan hier.